Sposób przygotowania:
Kiszona czerwona kapusta
Kapustę czerwoną po obraniu i oczyszczeniu z wierzchnich liści przekroić na ćwiartki a następnie drobno poszatkować.
Poszatkowaną kapustę zasypać solą i odstawić do momentu aż puści sok.(około 1 - 1,5 godziny).
Do kapusty dodać przyprawy i przełożyć do czystych suchych słoików, zalać wodą z dodatkiem kwasu z kapusty kiszonej. (woda przegotowana ostudzona).
Słoiki zakręcić i zostawić na parę dni aby kapusta sie dobrze ukisiła.
Jak chcemy na dłużej to słoiki pasteryzujemy.
Kapusta nadaje sie na bigos, jako zasmażana ale też jest bardzo smaczna tak do zajadania.
Poszatkowaną kapustę zasypać solą i odstawić do momentu aż puści sok.(około 1 - 1,5 godziny).
Do kapusty dodać przyprawy i przełożyć do czystych suchych słoików, zalać wodą z dodatkiem kwasu z kapusty kiszonej. (woda przegotowana ostudzona).
Słoiki zakręcić i zostawić na parę dni aby kapusta sie dobrze ukisiła.
Jak chcemy na dłużej to słoiki pasteryzujemy.
Kapusta nadaje sie na bigos, jako zasmażana ale też jest bardzo smaczna tak do zajadania.
gusia1000