BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kiszona czerwona kapusta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla smakoszy kapusty czerwonej polecam kapustę czerwoną kiszoną według przepisu mojej kuzynki. Kapustę taką u niej spróbowałam i postanowiłam zrobić ją w domu. Wyszła pyszna.

Kiszona czerwona kapusta

Składniki:

Kiszona czerwona kapusta

 

  • kapusta czerwona 1 szt,(średniej wielkości)
  • woda przegotowana zimna 3 szkl, po 200 ml,
  • kwaska czyli sok z kapusty kiszonej 1/4, (kwaske z kiszonej kapusty dodaje do szybszego ukiszenia i smaku),
  • ziele angielskie kilka ziarenek,
  • liście laurowe 2,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól około 2 łyżeczek,
  • kminek 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Kiszona czerwona kapusta
Kapustę czerwoną po obraniu i oczyszczeniu z wierzchnich liści przekroić na ćwiartki a następnie drobno poszatkować.

Poszatkowaną kapustę zasypać solą i odstawić do momentu aż puści sok.(około 1 - 1,5 godziny).

Do kapusty dodać przyprawy i przełożyć do czystych suchych słoików, zalać wodą z dodatkiem kwasu z kapusty kiszonej. (woda przegotowana ostudzona).

Słoiki zakręcić i zostawić na parę dni aby kapusta sie dobrze ukisiła.

Jak chcemy na dłużej to słoiki pasteryzujemy.



Kapusta nadaje sie na bigos, jako zasmażana ale też jest bardzo smaczna tak do zajadania.