Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Cytryna z imbirem w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostatnio kupiłam sporą ilość cytryn . Wykorzystałam je do przygotowania aromatycznego i zdrowego syropu do herbaty.

Cytryna z imbirem w syropie

Składniki:

Cytryna z imbirem w syropie

 

na zalewę:

Sposób przygotowania:

Cytryna z imbirem w syropie

Przygotowanie owoców:

Cytryna z imbirem w syropie
Cytryny i pomarańczę bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą

Cytryny i pomarańczę bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzącą wodą. Imbir obrać.
Owoce cytrusowe i imbir pokroić w plasterki .

Przygotowanie owoców do słoiczków:

Cytryna z imbirem w syropie
Pokrojone cytryny, pomarańcze i imbir włożyć do małych wyparzonych słoiczków

Plasterki cytryny, pomarańczy i imbiru włożyć do małych wyparzonych słoiczków.

Przygotowanie zalewy:

Cytryna z imbirem w syropie
Słoiczki z plasterkami owoców pasteryzować 15 min.

Składniki zalewy przełożyć do garnka i gotować parę minut. Przelać gorącą zalewę do słoiczków z owocami. Zakręcić dokładnie słoiczki wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzować ok. 15 min.