reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Domowa bulionówka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis powstał na bazie przepisu dołączonego do pewnego urządzenia, którego nie mam ale że dostałam przepis to musiałam wypróbować.

Domowa bulionówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowa bulionówka

 

Sposób przygotowania:

Domowa bulionówka

przygotowanie

Domowa bulionówka
jarzyny kroimy w miare na jednakowe wielkości

Seler, por, pieczarki kroimy w plasterki.

Cukinię i pomidory w półplasterki, a cebulę w kosteczkę, natomiast marchewkę ścieramy na dużych oczkach.

gotowanie

Domowa bulionówka
ilość soli jest tutaj istotna- jest konserwantem i nie pozwala papce zamarznąć ( jakby ktoś chciał ją mieć na dłużnej:)

Wszystkie warzywa i przyprawy przekładamy do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody i wino- razem gotujemy 25 minut.

Dodajemy tarty żółty ser - mieszamy i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.

miksowanie

Domowa bulionówka
doprawiamy zupy i sosy- ilość to 1 kopaiat łyzeczka na pół litra wody

Następnie dokładnie miksujemy, można wyjąć liść laurowy i ziele.

Papkę przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy do miesiąca w lodówce.

Z tej porcji wychodzą dwa takie słoiczki i spokojnie je wykorzystacie

Idealnie sprawdza się w zupach i sosach, do rosołu dodaję jednak mniej bo bałam sie żeby nie wpłynęło na klarowność zupy.

W przepisie pisze że kopiata łyżeczka + 1 kostce bulionu/rosołku

ja dodaję jej jednak nieco więcej


Tagi:

bulion