Sposób przygotowania:
Domowa bulionówkaprzygotowanie
Seler, por, pieczarki kroimy w plasterki.
Cukinię i pomidory w półplasterki, a cebulę w kosteczkę, natomiast marchewkę ścieramy na dużych oczkach.
gotowanie
Wszystkie warzywa i przyprawy przekładamy do garnka, wlewamy 3/4 szklanki wody i wino- razem gotujemy 25 minut.
Dodajemy tarty żółty ser - mieszamy i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia.
miksowanie
Następnie dokładnie miksujemy, można wyjąć liść laurowy i ziele.
Papkę przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy do miesiąca w lodówce.
Z tej porcji wychodzą dwa takie słoiczki i spokojnie je wykorzystacie
Idealnie sprawdza się w zupach i sosach, do rosołu dodaję jednak mniej bo bałam sie żeby nie wpłynęło na klarowność zupy.
W przepisie pisze że kopiata łyżeczka + 1 kostce bulionu/rosołku
ja dodaję jej jednak nieco więcej
SylaUla
reanja
dziekuję i polecam