Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Konfitura jabłkowa z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Konfitura w smaku jest łagodniejsza niż z samej żurawiny, dlatego pasuje nie tylko do mięsa, ale też do słodkich dań, jak np naleśniki :)

Konfitura jabłkowa z żurawiną

Składniki:

Konfitura jabłkowa z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Konfitura jabłkowa z żurawiną

ETAP 1:

Konfitura jabłkowa z żurawiną
Do przesmażonych, miękkich jabłek dodać żurawinę.

Żurawinę należy przemrozić przed obróbką. Po rozmrożeniu zmiksować.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę wycinając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu.

Gotować, aż jabłka będą miękkie, a następnie dodać zmiksowaną żurawinę i gotować ok 10 min. Całość zblendowałam, ale nie jest to konieczne. Bulgoczącą konfiturę przełożyć do słoiczków.

Jeżeli się nie zamkną należy jeszcze poddać je pasteryzacji. Smacznego :)