Sposób przygotowania:
Tarta jabłkowa z konfiturą morelową
Przygotuj ciasto:mąkę wymieszaj z cukrem i zmielonymi płatkami migdałowymi.Dodaj żółtko,mocno schłodzone masło i szczyptę soli.Zagnieć ciasto,zawiń je w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę. Po nakłuwaj widelcem i lekko zapiecz.Zrób nadzienie:jabłka obierz i pokrój na dość grube plasterki.Pół porcji cukru wymieszaj z cynamonem i posyp nimi jabłka.Całość wymieszaj z musem jabłkowym.Pozostałą część cukru połącz z mąką i wysyp na kruchy spód.Następnie wyłóż jabłka,układając je plasterek przy plasterku.Tartę zalej roztopionym masłem.Piecz około 40 minut w temperaturze 200`C.Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj podgrzaną,zmiksowaną konfiturą morelową,by nadać tarcie połysk.