ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Tarta jabłkowa z konfiturą morelową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Konfiturę morelową możemy zastąpić również inną

Tarta jabłkowa z konfiturą morelową

Składniki:

Tarta jabłkowa z konfiturą morelową

 

  • Ciasto:
  • 175 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • sól
  • Nadzienie:
  • 6 jabłek
  • 100g musu jabłkowego
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • cynamon
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek konfitury morelowej

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa z konfiturą morelową
Przygotuj ciasto:mąkę wymieszaj z cukrem i zmielonymi płatkami migdałowymi.Dodaj żółtko,mocno schłodzone masło i szczyptę soli.Zagnieć ciasto,zawiń je w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin.Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim blaszkę. Po nakłuwaj widelcem i lekko zapiecz.Zrób nadzienie:jabłka obierz i pokrój na dość grube plasterki.Pół porcji cukru wymieszaj z cynamonem i posyp nimi jabłka.Całość wymieszaj z musem jabłkowym.Pozostałą część cukru połącz z mąką i wysyp na kruchy spód.Następnie wyłóż jabłka,układając je plasterek przy plasterku.Tartę zalej roztopionym masłem.Piecz około 40 minut w temperaturze 200`C.Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posmaruj podgrzaną,zmiksowaną konfiturą morelową,by nadać tarcie połysk.