Sposób przygotowania:
Konfitura jabłkowa z czarnym bzem
Jabłka myjemy , obieramy i kroimy na kawałki . Wrzucamy do dużego garnka , podlewamy odrobiną wody i prażymy na wolnym ogniu. Międzyczasie z bzu czarnego obrywamy ogonki , myjemy dokładnie i wrzucamy do rondelka . Zasypujemy 5-6 łyżkami cukru , gotujemy okolo 10 minut . Gdy jabłka troszeczkę się rozpadną wsypujemy cukier , mieszamy . Prażymy je dopóty , dopóki całkiem się rozgotują , możemy je rozgnieść dodatkowo , tłuczkiem do ziemniaków . Czarny bez przecedzamy przez gęste sitko , wlewamy sok do jablek , mieszamy . Jabłka będą mieć fantastyczny , karminowy kolor . Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy , pasteryzujemy 15 minut .
![Konfitura jabłkowa z czarnym bzem Konfitura jabłkowa z czarnym bzem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-jablkowa-z-czarnym-bzem-222031.jpg)
![Konfitura jabłkowa z czarnym bzem Konfitura jabłkowa z czarnym bzem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-jablkowa-z-czarnym-bzem-222032.jpg)
![Konfitura jabłkowa z czarnym bzem Konfitura jabłkowa z czarnym bzem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-jablkowa-z-czarnym-bzem-222033.jpg)
![Konfitura jabłkowa z czarnym bzem Konfitura jabłkowa z czarnym bzem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-jablkowa-z-czarnym-bzem-222034.jpg)