BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Konfitura jabłkowa z czarnym bzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniały smak na zimowe wieczory , oto konfitura z jabłek z nutą bzu czarnego.

Konfitura jabłkowa z czarnym bzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura jabłkowa z czarnym bzem

 

  • 3 kg jabłek
  • 5 gałązek bzu czarnego
  • 1 kg cukru

 

Sposób przygotowania:

Konfitura jabłkowa z czarnym bzem
Jabłka myjemy , obieramy i kroimy na kawałki . Wrzucamy do dużego garnka , podlewamy odrobiną wody i prażymy na wolnym ogniu. Międzyczasie z bzu czarnego obrywamy ogonki , myjemy dokładnie i wrzucamy do rondelka . Zasypujemy 5-6 łyżkami cukru , gotujemy okolo 10 minut . Gdy jabłka troszeczkę się rozpadną wsypujemy cukier , mieszamy . Prażymy je dopóty , dopóki całkiem się rozgotują , możemy je rozgnieść dodatkowo , tłuczkiem do ziemniaków . Czarny bez przecedzamy przez gęste sitko , wlewamy sok do jablek , mieszamy . Jabłka będą mieć fantastyczny , karminowy kolor . Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy , pasteryzujemy 15 minut .
Konfitura jabłkowa z czarnym bzem
Obrane i pokrojone jabłka smażymy z cukrem .
Konfitura jabłkowa z czarnym bzem
Czarny bez gotujemy w rondelku z dodatkiem cukru .
Konfitura jabłkowa z czarnym bzem
Przez sitko wlewamy sok do uprażonych jabłek .
Konfitura jabłkowa z czarnym bzem
Jabłka nabiorą ładnego koloru , a to dzięki czarnemu bzu .