Konfitura śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne na słodkie zimowe śniadnia

Konfitura śliwkowa

Składniki:

Konfitura śliwkowa

 

  • 1 kg śliwek wydrylowanych
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • goździki według uznania

Sposób przygotowania:

Konfitura śliwkowa
Połowę śliwek zmiksuj na "papkę". Resztę pokrój na małe kawałeczki. Cukier wymieszaj z śliwkami i odstaw na 3-4 godziny. Później wstaw garnek z owocami na ogień i gotuj 4 minuty, nie dłużej. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu by konfitura się nie przypaliła. Gorące wlewaj do wyparzonych słoików. Napełnione słoiki odwróć zakrętką w dół, by pod wpływem swojego ciepła same się zamknęły - i wtedy nie potrzebujesz pasteryzacji.

Tagi:

śliwki