mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 913]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Konfitura truskawkowo agrestowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Konfitura o lekko kwaskowym smaku.Będzie bardzo fajna do deserów i tortów. Nie chciałam agrestu w całości w konfiturze więc go zmiksowałam. Ale można dodać w całości oczywiście jak kto lubi.

Konfitura truskawkowo agrestowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura truskawkowo agrestowa

 

Sposób przygotowania:

Konfitura truskawkowo agrestowa
Truskawki najpierw myję w zimnej wodzie, obieram z szypułek, i zasypuję cukrem żelującym. zostawiam tak na noc w lodówce.Owoce puszcza sok. . Agrest obieram i myję, przekładam do drugiego garnka. Dolewam do agrestu sok który wytworzył się z truskawek. Chwilę gotuję żeby agrest zrobił się miękki. Nie chciałam żeby w konfiturze były skórki od agrestu w całości dlatego je zmiksowałam następnie dodałam do truskawek. Gotowałam całość 4 minuty Przelałam konfiturę gorąca do słoików, zakręciłam i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzowałam, ale jak ktoś chce może tak zrobić.
Konfitura truskawkowo agrestowa
Truskawki w garnku przed zasypaniem cukrem
Konfitura truskawkowo agrestowa
agrest obrany i gotowany w soku z truskawek
Konfitura truskawkowo agrestowa
Agrest zmiksowany blenderem na gładką masę

Tagi:

owoce agrest