zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ekspresowa konfitura truskawkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W zamrażarce zawieruszył się woreczek truskawek, niestety przeszły zapachem lodówki. Przesmażyłam je więc i będą np. do naleśników

Ekspresowa konfitura truskawkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ekspresowa konfitura truskawkowa

 

  • 600 g mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki cukru zelującego
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Ekspresowa konfitura truskawkowa
Zamrożone truskawki wrzucić na patelnie lub do rondla i dusić około 15 minut. Następnie dodać cukier i cukier żelujący i dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodać sok z cytryny i zagotować. Gotową konfiturę przełożyć do słoiczka lub dwóch ( w zależności od pojemności, ja miałam 400 ml ) i szczelnie zakręcić zakrętką. Bez pasteryzacji można przechowywać taką konfiturę w lodówce i wykorzystać np. do naleśników lub racuchów.
Ekspresowa konfitura truskawkowa
konfoturę smażyć na patelni lub w rondelku
Ekspresowa konfitura truskawkowa
gotowa i gorącą konfiturą napełnić słoik i zakręcic