kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Konfitura truskawkowo-bananowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czy może być coś piękniejszego mroźny, zimowy dzień niż słoik pełen lata? Konfitura która przywołuje wspomnienie słonecznych dni. Pełna kawałków truskawek, z delikatnym smakiem banana i nutą cytrynki. Nie zbyt słodka, nie mdła, owocowa i idealna.

Konfitura truskawkowo-bananowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Konfitura truskawkowo-bananowa

 

  • (na 3 słoiki około 400g)
  • 1kg truskawek
  • 2 duże banany lub 3 mniejsze
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 350g cukru
  • 30g konfitur-fixu

Sposób przygotowania:

Konfitura truskawkowo-bananowa
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Banana kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier oraz konfitur -fix. Gotujemy chwile do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z ½ cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Konfitura truskawkowo-bananowa
Etap 1