Konfitura wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Odrobina rumu i płatki migdałowe sprawiają że konfitura jest orginalna

Konfitura wiśniowa

Składniki:

Konfitura wiśniowa

 

  • 1 kg wiśni
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • 250 ml rumu
  • 100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Konfitura wiśniowa
1. Wiśnie umyć,osuszyć i wydrylować.Do rondla wsypać warstwę cukru,a następnie wrzucić wiśnie i polać je rumem. Przykryć i odstawić na 10-12 godzin w chłodne miejsce. 2. Gdy wiśnie puszczą sok,odlać go do osobnego naczynia, zagotować,po czym ponownie zalać owoce.Odstawić na dobę i czynność powtórzyć. 3.Trzeciego dnia ponownie odlać sok,doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu,aż zgęstnieje.Na gorący syrop wrzucić wiśnie i płatki migdałowe,po czym zagotować i odstawić do ostygnięcia. Gotowanie i studzenie powtórzyć jeszcze trzykrotnie,po czym przełożyć gorącą konfiturę do sterylnych słoiczków i szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem