olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Konfitura wiśniowa z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Klasyczny przepis babci w mojej wersji, a to za sprawą dodanych przeze mnie, mielonych migdałów. Najbardziej smakuje mi jedzona ze świeżym chlebkiem z masełkiem. Ilość cukru dostosujcie do sobie, ja preferuję naturalnie słodkie przetwory.

Konfitura wiśniowa z migdałami

Składniki:

Konfitura wiśniowa z migdałami

 

  • 2 słoiki po 0,5 l każdy:
  • 1 kg dojrzałych, świeżych wiśni,
  • 6-8 dag cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki drobno mielonych migdałów.

Sposób przygotowania:

Konfitura wiśniowa z migdałami
1. Wiśnie umyć, przebrać i wydrylować. Wsypać do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 20-30 minut aż puszczą sok. 2. Garnek z owocami postawić na gazie i gotować całość do zgęstnienia (1,5-2 godziny) - gdy to konieczne podlać 2-3 łyżkami wody. Jeżeli konfitura nie jest odpowiednio gęsta, czynność powtórzyć jeszcze następnego dnia. Pod koniec smażenia konfitury dodać mielone migdały, dokładnie wymieszać. 3. Gorącą konfiturę przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać. Pasteryzować przez 20 minut, odstawić do wystygnięcia. Konfitura jest najsmaczniejsza po 2-3 dniach, kiedy smaki całkowicie się przejdą.