Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Konfitura wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dwa składniki: wiśnie i trochę cukru, chwilę roboty i mamy pyszną konfiturę, domową i pachnącą. Polecam zrobić z większej porcji.

Konfitura wiśniowa

Składniki:

Konfitura wiśniowa

Składniki:

  • 1 kg wiśni ( waga po wydrylowaniu )
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura wiśniowa
1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg ponieważ odpadną nam pestki po wydrylowaniu. Owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszamy prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku (u mnie trwało to około godziny) zdejmujemy z ognia.

2. Bardzo gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej przygotowanych, umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.

3. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni.

Moje rady:

Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne.

Z przepisu wyszło mi 2 słoiki po 175 ml.

Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram.

Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.