Sposób przygotowania:
Konfitura wiśniowa
1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg ponieważ odpadną nam pestki po wydrylowaniu. Owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszamy prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku (u mnie trwało to około godziny) zdejmujemy z ognia.
2. Bardzo gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej przygotowanych, umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.
3. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne.
Z przepisu wyszło mi 2 słoiki po 175 ml.
Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram.
Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.
2. Bardzo gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej przygotowanych, umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.
3. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne.
Z przepisu wyszło mi 2 słoiki po 175 ml.
Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram.
Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.