Sposób przygotowania:
Konfitura z cytryny z kiwi
Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką,a nastepnie sparzyć. Przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki potem umieścić w szklanym naczyniu, zalać wodą, odstawić na noc. Kolejnego dnia cytryny z wodą przelewamy do garnka i gotujemy przez około 15 minut (odkryte by woda mogła wyparowywać). Następnie obieramy, usuwamy biały środek jeśli jest twardszy, potem kroimy w małą kostkę albo dla ułatwienia i zaoszczędzenia czasu możemy zmiksować blenderem. Kiwi dodajemy do cytryn i wsypujemy cukier i wszystko gotujemy. Należy zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować około 1 - 2 a nawet 3 godzin, na najmniejszej mocy, bez przykrycia, co pewien czas mieszając (ja gotowałam ponad 2 h). Im dłużej gotujemy tym gęstszą konfiturę uzyskamy. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków, odstawiamy je do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.