2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Domowa konfitura z kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna domowa konfitura z kiwi i jabłka idealne połączenie,doskonała jako dodatek do naleśników ,gofrów czy innych deserów.Można zrobić o każdej porze roku,nie tylko latem.

Domowa konfitura z kiwi

Składniki:

Domowa konfitura z kiwi

 

  • 2 kg owocu kiwi dojrzałego ale jędrnego
  • 4 jabłka winne
  • 1 cytryna
  • 1/2-1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Domowa konfitura z kiwi
Jabłka i kiwi obieramy ze skórki,kiwi kroimy w kostkę jabłka scieramy na tarce,przekładamy do garnka z grubym dnem,z cytryny wyciskamy sok i wlewamy od razu do owoców aby jabłka nie sciemniały,można lekko wszystko zmiksować blenderem lub rozgnieść kiwi widelcem,zasypujemy cukrem -ilość dozować wg swojego uznania albo w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka,lepiej zeby była dosć kwaskowa,przesłodzona jest nie dobra i dusimy na wolnym ogniu ,mieszajac od czasu do czasu,około 2 godzi aż nadmiar soku wyparuje i konfitura nabierze lekko galaretowatej konsystencji. Gorącą gotującą się konfiturę rozlewamy do malutkich sparzonych wrzątkiem i suchych słoiczków,zakrecamy i wkładamy w gruby koc.Gdy mają stać dłużej warto dla pewności je zapasteryzować. Smacznego!