Sposób przygotowania:
Domowa konfitura z kiwi
Jabłka i kiwi obieramy ze skórki,kiwi kroimy w kostkę jabłka scieramy na tarce,przekładamy do garnka z grubym dnem,z cytryny wyciskamy sok i wlewamy od razu do owoców aby jabłka nie sciemniały,można lekko wszystko zmiksować blenderem lub rozgnieść kiwi widelcem,zasypujemy cukrem -ilość dozować wg swojego uznania albo w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka,lepiej zeby była dosć kwaskowa,przesłodzona jest nie dobra i dusimy na wolnym ogniu ,mieszajac od czasu do czasu,około 2 godzi aż nadmiar soku wyparuje i konfitura nabierze lekko galaretowatej konsystencji. Gorącą gotującą się konfiturę rozlewamy do malutkich sparzonych wrzątkiem i suchych słoiczków,zakrecamy i wkładamy w gruby koc.Gdy mają stać dłużej warto dla pewności je zapasteryzować. Smacznego!
luna76