kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Konfitura z czarnego bzu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli lubicie syrop z czarnego bzu to pokochacie ten dżem. Pestki z owoców przyjemnie chrupią w buzi. Dzięki dużej zawartości pektyn łatwo się żeluje i ma dobra konsystencję. Przepyszny z kromka ciepłego pieczywa.

Konfitura z czarnego bzu

Składniki:

Konfitura z czarnego bzu

podstawowe

  • czarny bez 500 g
  • cukier 500 g
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Konfitura z czarnego bzu
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.

Owoce myjemy. Bez obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy cukier oraz sok i skórkę z cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.

Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.