Sposób przygotowania:
Konfitura z brusznicy i jabłek
Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę.
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż owoce zaczną pękać, dodajemy pokrojone jabłka, cukier oraz sok z cytryny.
Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce się zaczną rozpadać. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
Gotujemy na małym ogniu do momentu aż owoce zaczną pękać, dodajemy pokrojone jabłka, cukier oraz sok z cytryny.
Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce się zaczną rozpadać. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
SylaUla