bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Konfitura z brusznicy i jabłek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Konfitura z brusznicy stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, szczególnie do drobiu. Zawsze staram się zrobić kilka słoiczków takiej konfitury,

Konfitura z brusznicy i jabłek

Składniki:

Konfitura z brusznicy i jabłek

 

  • 1 kilogram jabłek
  • 1 kilogram brusznicy-czerownej borówki
  • 0,5 kilogram cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Konfitura z brusznicy i jabłek
Brusznicę płuczemy i osuszamy, jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, na gorącą wodę wrzucamy brusznicę.

Gotujemy na małym ogniu do momentu aż owoce zaczną pękać, dodajemy pokrojone jabłka, cukier oraz sok z cytryny.

Dusimy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż owoce się zaczną rozpadać. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.