superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Konfitura z czerwonej cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Konfitura z czerwonej cebuli to rewelacyjny dodatek do pasztetów, pieczonego mięsa czy zapiekanej kiełbasy. W zasadzie jest tak smaczna , że można ją wyjadać łyżeczką bez niczego.

Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki:

Konfitura z czerwonej cebuli

 

  • ( na 1 porcję)
  • 2  czerwone cebule średniej wielkości
  • 3 łyżki kremu na bazie octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek białego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli
Cebulę kroimy w kosteczkę i doprawiamy solą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy pokrojoną cebulę. Dodajemy cukier i sos balsamiczny. Całość mieszamy i szklimy cebulkę, a następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

Kiedy cebula zrobi się miękka zdejmujemy przykrywkę i redukujemy sos.

Tak przygotowaną konfiturę można przechowywać w lodówce do 7 dni.