Sposób przygotowania:
Sos z papryki i cebuli na zimę
1. Przygotować warzywa: Papryki należy umyć i osuszyć. Następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić je na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać i również należy pokroić na mniejsze części.
2. Następnie w garnku należy rozgrzać olej, wrzucić do niego cebulę i czosnek i przesmażyć uważając żeby za mocno nie zrumienić. Następnie wrzucić paprykę i dusić do miękkości wszystkich warzyw często mieszając. Pod koniec duszenie należy cały czas mieszać, żeby sosu nie przypalić. W trakcie duszenie należy wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3. Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, warzywa dokładnie zmiksować blenderem na gładki sos.
4. Do zmiksowanego sosu dodać cukier, ocet jabłkowy, sól i przyprawy do smaku. Dusić jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
5. Następnie gorący sos przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcać słoiczki i pasteryzować około 15 minut od zagotowania. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie słoiczki z sosem przenieść do spiżarni.
Rady:
Z tego przepisu wyszło mi 4 słoiczki po około 200 ml. Przypraw używamy dowolnych. Ja użyłam: papryki słodkie i ostrej, kozieradki, cząbru, tymianku, pieprzu czarnego, suszonej natki i koperku.
2. Następnie w garnku należy rozgrzać olej, wrzucić do niego cebulę i czosnek i przesmażyć uważając żeby za mocno nie zrumienić. Następnie wrzucić paprykę i dusić do miękkości wszystkich warzyw często mieszając. Pod koniec duszenie należy cały czas mieszać, żeby sosu nie przypalić. W trakcie duszenie należy wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.
3. Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, warzywa dokładnie zmiksować blenderem na gładki sos.
4. Do zmiksowanego sosu dodać cukier, ocet jabłkowy, sól i przyprawy do smaku. Dusić jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
5. Następnie gorący sos przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcać słoiczki i pasteryzować około 15 minut od zagotowania. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie słoiczki z sosem przenieść do spiżarni.
Rady:
Z tego przepisu wyszło mi 4 słoiczki po około 200 ml. Przypraw używamy dowolnych. Ja użyłam: papryki słodkie i ostrej, kozieradki, cząbru, tymianku, pieprzu czarnego, suszonej natki i koperku.