Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sos z papryki i cebuli na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki sos jest bardzo pyszny i pachnący. Ponieważ jest bardzo gęsty można go używać zamiast kupnego ketchupu. Polecam przepis.

Sos z papryki i cebuli na zimę

Składniki:

Sos z papryki i cebuli na zimę

Składniki:

Sposób przygotowania:

Sos z papryki i cebuli na zimę
1. Przygotować warzywa: Papryki należy umyć i osuszyć. Następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić je na mniejsze części. Cebulę i czosnek obrać i również należy pokroić na mniejsze części.

2. Następnie w garnku należy rozgrzać olej, wrzucić do niego cebulę i czosnek i przesmażyć uważając żeby za mocno nie zrumienić. Następnie wrzucić paprykę i dusić do miękkości wszystkich warzyw często mieszając. Pod koniec duszenie należy cały czas mieszać, żeby sosu nie przypalić. W trakcie duszenie należy wrzucić liść laurowy i ziele angielskie.

3. Gdy warzywa będą już miękkie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, warzywa dokładnie zmiksować blenderem na gładki sos.

4. Do zmiksowanego sosu dodać cukier, ocet jabłkowy, sól i przyprawy do smaku. Dusić jeszcze kilka minut cały czas mieszając.

5. Następnie gorący sos przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcać słoiczki i pasteryzować około 15 minut od zagotowania. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem, przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie słoiczki z sosem przenieść do spiżarni.

Rady:

Z tego przepisu wyszło mi 4 słoiczki po około 200 ml. Przypraw używamy dowolnych. Ja użyłam: papryki słodkie i ostrej, kozieradki, cząbru, tymianku, pieprzu czarnego, suszonej natki i koperku.