jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Konfitura z derenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Konfitura idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, czy serów. Jej słodko-kwaskowaty smak idealnie pasuje do tego typu dań!

Konfitura z derenia

Składniki:

Konfitura z derenia

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 1 kg owoców derenia,
  • 200 gram cukru,
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Konfitura z derenia

ETAP 1

Konfitura z derenia
Z umytych owoców wyjmujemy pestki

Owoce myjemy i osuszamy. Z gotowych usuwamy pestki.

ETAP 2

Konfitura z derenia
Owoce zasypujemy cukrem

Po usunięciu pestek zostało mi ok 0,5 kg owoców, do których dodajemy cukier.

ETAP 3

Konfitura z derenia
Owoce z cukrem smażymy

Całość stawiamy na ogniu i smażymy na wolnym ogniu. Konfitura powstaje bardzo szybko, była gotowa już po 30 minutach smażenia. Pod koniec dodajemy cynamon.
Jeszcze ciepłą przekładamy do słoiczków i dokładnie zamykamy. Jeśli zamierzamy trzymać ją przez dłuższy czas słoiczki z konfiturą pasteryzujemy.