Sposób przygotowania:
Konfitura z czarnej porzeczki
Porzeczki oczyścic z paprochów i ogonków i dokładnie wypłukać. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin aby porzeczka puściła sok. Następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
![Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-z-czarnej-porzeczki-288062.jpg)
![Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-z-czarnej-porzeczki-288063.jpg)
![Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/konfitura-z-czarnej-porzeczki-288064.jpg)