migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1252]

Konfitura z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna konfitura z czarnej porzeczki czyli zapasiki na zimę. Wspaniała do deserów i ciast. Choć za porzeczka czarna nie przepadam to taka konfitura bardzo mi smakuje.

Konfitura z czarnej porzeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Konfitura z czarnej porzeczki

 

  • 2 kg czarnej porzeczki ( już oczyszczonej)
  • 1, 5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z czarnej porzeczki
Porzeczki oczyścic z paprochów i ogonków i dokładnie wypłukać. Następnie wsypać do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin aby porzeczka puściła sok. Następnie wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam ok 40 minut aby woda nieco odparowała. Następnie konfiturę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem. Gdy konfitura jest letnia odwrócić i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Konfitura z czarnej porzeczki
Etap 1 Porzeczki oczyścic z paprochów i ogonków i dokładnie wypłukać.
Konfitura z czarnej porzeczki
Etap 2 Następnie porzeczki wsypać do garnka i zasypać cukrem.
Konfitura z czarnej porzeczki
Etap 3 Gotować aż owoce sie rozpadną od czasu do czasu mieszając.