tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Konfitura z moreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na konfiturę z moreli.

Konfitura z moreli

Składniki:

Konfitura z moreli

 

  • 1 kg moreli
  • 0,4 litra wody
  • 1,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z moreli
Morele dojrzałe lecz jędrne sparzyć, zdjąć skórkę i oddzielić pestki. Połowę ilości cukru zagotować z 2 szklankami wody. Do wrzącego syropu włożyć połówki moreli i doprowadzić do wrzenia , odstawić na co najmniej 12 godzin. Następnie dodać połowę pozostałego cukru, ponownie konfiturę doprowadzić do wrzenia i odstawić. Trzeci raz konfiturę podgrzać, dodać resztę cukru i bardzo powoli podgotować. Zebrać pianę a gorący przetwór nakładać do opakowań i od razu uszczelniać.