tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Konfitura z owoców róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na konfiturę z owoców róży.

Konfitura z owoców róży

Składniki:

Konfitura z owoców róży

 

  • 50 dag owoców róży pomarszczonej
  • 1 szklanka soku z jabłek
  • 50 dag cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z owoców róży
Dojrzałe, jędrne duże kuliste owoce róży pomarszczonej przekroić na połowy i bardzo starannie usunąć ze środka wszystkie włoski, starannie wymyć. Zagotować około 1 litra wody i włożyć połówki róży, gotować 4 minuty. Świeżo wyciśniętym sokiem z kwaśnych jabłek zalać cukier, zagotować. Włożyć do syropu odcedzine starannie, obgotowane połówki owoców róży, zagotować i pozostawić do następnego dania ale przed odstawieniem zszumować. Następnego dnia znów zagotować i złozyć po dokładnym usunięciu piany do małych , wymytych i wygotowanych słoików. natychmiast słoiki zamknąć.