SUPERPRZEPIS

Konfitura z róży

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Konfitura z róży

Konfitura z płatków dzikiej róży nie ma sobie równych. Jej smak i aromat jest tak intensywny, że niewielka ilość konfitury uperfumuje ciasto czy deser.

Składniki:

Konfitura z róży

 

  • 200g płatków dzikiej róży
  • 200g cukru białego

Sposób przygotowania:

Konfitura z róży

ETAP 1:

Konfitura z róży
Płatki róży zasypujemy cukrem i blendujemy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

Płatki z róży należy zbierać w bezpiecznych miejscach, tzn z dala od zanieczyszczeń i ruchliwych ulic. Płatki zbiera się, kiedy kwiat jest w pełni rozwinięty, czyli w słoneczny dzień, najlepiej w południe.

Oczyszczone z pyłku i innych pasożytów płatki róż przekładać porcjami do makutry lub moździerza, dodając cukier i ucierać, ucierać, ucierać. W taki sposób nasze babcie robiły konfiturę różaną.

Można pracę sobie ułatwić używając blendera. Efekt końcowy jest podobny do tego jak ucieramy ręcznie. Czas ucierania jest również prawie taki sam (ok 20 min), ale pracuje za nas robot.

Gotową konfiturę przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce. Z podanych ilości wychodzi ok 300 ml gotowej konfitury. Smacznego