Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Konfitura z jabłek i owoców róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Konfitura z jabłek i owoców róży jest bardzo pracochłonna lecz warto ją zrobić.

Konfitura z jabłek i owoców róży

Składniki:

Konfitura z jabłek i owoców róży

 

  • 1/2 kg owoców róży
  • 1 kg jabłek
  • 80 dag cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura z jabłek i owoców róży
Owoce róży umyć, osuszyć, przekroić na pół i oczyścić z nasion. Zalać 2 szklankami wrzącej wody, gotować pod przykryciem przez10 minut. Zdjąć z ognia i od razu gorące przetrzeć przez sito. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Z cukru i dwóch szklanek wody ugotować syrop, jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z syropem. Gotować do momentu aż jabłka będą szkliste, dodać przecier z róży wymieszać i gotować przez kilka minut. Gorący drzem przełożyć do przygotowanych słoiczków i od razu zakręcić zakrętki.