Sposób przygotowania:
Disslowej przedwojenna konfitura z różyETAP 1:
![Disslowej przedwojenna konfitura z róży Disslowej przedwojenna konfitura z róży](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/disslowej-przedwojenna-konfitura-z-rozy-przygotowac-platki-oczyscic-oderwac-biale-koncowki-i-zagniesc-z-kwaskiem-cytrynowym-352702.jpg)
Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtego pyłku, listków i białych końcówek (ja je odrywam od razy przy zrywaniu płatków). Płatki zważyć, wziąć cztery razy tyle cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, rozetrzeć palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia.
ETAP 2:
![Disslowej przedwojenna konfitura z róży Disslowej przedwojenna konfitura z róży](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/disslowej-przedwojenna-konfitura-z-rozy-przygotowac-z-wody-i-cukru-rzadki-syrop-cukrowy-352701.jpg)
Zagotować cukier z wodą do otrzymania rzadkiego syropu.
ETAP 3:
![Disslowej przedwojenna konfitura z róży Disslowej przedwojenna konfitura z róży](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/disslowej-przedwojenna-konfitura-z-rozy-dodac-wczesniej-przygotowane-platki-roz-352699.jpg)
Wsypać różę, gotować aż syrop zgęstnieje (u mnie 1,5 godziny).
ETAP 4:
![Disslowej przedwojenna konfitura z róży Disslowej przedwojenna konfitura z róży](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/disslowej-przedwojenna-konfitura-z-rozy-gotowac-na-malym-ogniu-az-calosc-zgestnieje-352700.jpg)
Gorący wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić.
Nie potrzeba pasteryzować.
Nina W.