SUPERPRZEPIS

Disslowej przedwojenna konfitura z róży

  • 1
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Disslowej przedwojenna konfitura z róży

Przedwojenna kuchnia Marii Disslowej owiana jest niekwestionowaną sławą. Sporo w niej przepisów z użyciem dziko rosnących roślin w tym także róży. Konfitura przygotowana w ten sposób zachowuje zapach i nadaje się zwłaszcza do pączków.

Składniki:

Disslowej przedwojenna konfitura z róży

podstawowe

  • 120 g płatków róży (u mnie róża pomarszczona)
  • 480 g cukru
  • 5 g kwasku cytrynowego
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Disslowej przedwojenna konfitura z róży

ETAP 1:

Disslowej przedwojenna konfitura z róży
Przygotować płatki: oczyścić, oderwać białe końcówki i zagnieść z kwaskiem cytrynowym.

Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtego pyłku, listków i białych końcówek (ja je odrywam od razy przy zrywaniu płatków). Płatki zważyć, wziąć cztery razy tyle cukru. Posypać różę kwaskiem cytrynowym, rozetrzeć palcami, aż puści sok, wcisnąć do szklanki, pozostawić do następnego dnia.

ETAP 2:

Disslowej przedwojenna konfitura z róży
Przygotować z wody i cukru rzadki syrop cukrowy.

Zagotować cukier z wodą do otrzymania rzadkiego syropu.

ETAP 3:

Disslowej przedwojenna konfitura z róży
Dodac wczesniej przygotowane płatki róż.

Wsypać różę, gotować aż syrop zgęstnieje (u mnie 1,5 godziny).

ETAP 4:

Disslowej przedwojenna konfitura z róży
Gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.

Gorący wlać do wyparzonych słoiczków i zakręcić.
Nie potrzeba pasteryzować.