Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Konfitura z żurawin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

można ją podać do mięs albo serów

Konfitura z żurawin

Składniki:

Konfitura z żurawin

 

  • 1 kg żurawiny świeżej albo mrożonej,
  • 30 dkg cukru

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z żurawin
Żurawinę przebrać dokładnie, usunąć resztki łodyżek, listków i owoce nadpsute albo niedojrzałe. Wypłukać i osączyć. Do wysokiego rondla wsypać cukier, dolać 1 szkl. wody i ugotować syrop. Wrzucić żurawinę o gotować na małym ogniu ok. 30-45 min. aż kuleczki popękają a całość zgęstnieje - uwaga! sok może pryskać! Przełożyć gorącą konfiturę do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostudzenia do góry dnem. Jeśli kupujemy świeżą żurawinę to zwróćmy uwagę czy jest już po przymrozkach - lekko przemrożona jest lepsza, nie ma goryczki. Dla pewności możemy po prostu włożyć ją na dobę do zamrażarki a potem postępować jak w przepisie.