Sposób przygotowania:
Konfitury i galaretka z pigwy
Umytą pigwę obrać ze skórki, pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych (obierzyny i gniazda nasienne zachować), po czym zalać zimną wodą i powoli gotować na małym ogniu, aż zmięknie. Z cukru i 1 litra wody ugotować gęsty syrop, zszumować. Pigwę odcedzić (wodę zachować) i włożyć do naczynia z syropem. Naczynie przykryć, odstawić na 24 godziny. Następnie wyjąć owoce, a syrop zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pigwę, zagotować, zestawić z ognia na 10 minut. Jeszcze trzykrotnie doprowadzać do wrzenia i odstawiać.. Na koniec dogotować owoce na małym ogniu, aż będą przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do czystych słoików i zamknąć. UwagaL obierzyny, gniazda nasienne i woda z obgotowywania pigwy będą potrzebne do przygotowania galaretki z pigwy.