Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Konfitury śliwkowe tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Konfitury śliwkowe tradycyjne

Składniki:

Konfitury śliwkowe tradycyjne

 

  • 3 kilo śliwek,
  • 70 dag cukru,
  • 1 łyżka octu.

 

 

Sposób przygotowania:

Konfitury śliwkowe tradycyjne
Śliwki myjemy, przekrajamy na połówki, usuwamy pestki, płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osusza- my i umieszczamy w dużym garnku. Dodajemy cukier i ocet, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Następnego dnia garnek ze śliwkami umieszczamy na małym ogniu gotując przez 5 godzin bez przykrycia. Co jakiś czas mieszamy. Tak ugotowane, gorące powidła umieszczamy w suchych, czystych słoikach, od razu je zakręcając.

Tagi:

śliwki