WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Konfitury z dyni i brzoskwiń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, o pięknym jesiennym kolorze, konfitury z dyni i późnych brzoskwiń. Wyjątkowe w smaku, idealne na jesień.

Konfitury z dyni i brzoskwiń

Składniki:

Konfitury z dyni i brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Konfitury z dyni i brzoskwiń

Brzoskwinie

Konfitury z dyni i brzoskwiń
Brzoskwinie gotujemy z wodą i sokiem z cytryny.

Brzoskwinie obieramy i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Podlewamy wodą i sokiem z cytryny.

Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż lekko się rozgotują.

Dynia

Konfitury z dyni i brzoskwiń
Dobrze jest wybrać dynię specjalne na przetwory.

Dynię obieramy, usuwamy środek i kroimy w dość małą kostkę. Dodajemy do brzoskwiń i gotujemy dalej razem, aż się rozpadną.

Pod koniec dodajemy jeszcze cukier i możemy zblendować. Gęsty dżem przekładamy do wyparzonych słoików i po zakręceniu odstawiamy do góry dnem do zawekowania.