Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Konfitury z rajskich jabłuszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna, aromatyczna konfitura na zimę.

Konfitury z rajskich jabłuszek

Składniki:

Konfitury z rajskich jabłuszek

 

  • 1 kg czerwonych, prawie dojrzałych jabłuszek,
  • 1,2 kg cukru

Sposób przygotowania:

Konfitury z rajskich jabłuszek
Jabłuszka umyć, osuszyć, nakłuć w kilku miejscach głęboko drewnianą wykałaczką, >włożyć do płaskiego garnka, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 min), uważając, aby nie popękały, następnie odcedzić (wodę zostawić) i osaczyć. Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka, przygotować syrop.Jabłuszka zalać wrzącym syropem i odstawić na noc. Następnego dnia syrop zlać, zagotować, dodać 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu włożyć jabłuszka i smażyć na małym ogniu dotąd, aż staną się przezroczyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych stoików, zamknąć je, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem lub pasteryzować 5-10 min w temperaturze 70stopni C.