jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Konfitury z truskawek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubione przez dzieci truskaweczki na zimę

Konfitury z truskawek

Składniki:

Konfitury z truskawek

 

  • 1 kg truskawek
  • 1,3 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Konfitury z truskawek
Z 1 szklanki wody oraz cukru ugotować syrop. Gorącym zalać truskawki, nakryć i zostawić na noc. Nastepnie zlać syrop i gotowac kilka minut na małym ogniu. Do wrzącego syropu wrzucić owoce i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i pozostawić na noc. W trakcie stygniecia potrząsać kilka razy rondlem. Syrop z owocami czterokrotnie doprowadzać do wrzenia. Na koniec gotować konfitury 10 minut na małym ogniu. Gorące włożyć do wyparzonych słoików i zamknąć. Po wystygnięciu wynieść do chłodnego pomieszczenia.