Sposób przygotowania:
Konfitury z truskawkek
Truskawki ostrożnie przebrać, a następnie usunąć szypułki. Tak przygotowane owoce umieścić na półmisku, zasypać połową cukru i odstawić na 5-6 godzin w chłodne miejsce.
Z pozostałego cukru ugotować syrop, po czym zdjąć go z ognia, dodać owoce wraz z sokiem, naczyniem ostrożnie potrząsnąć, by owoce zanurzyły się w syropie, i małym ogniu ugotować konfitury.
Pod koniec gotowania zdjąć z powierzchni konfitury pianę. Jeżeli truskawki są bardzo soczyste, to zasypane cukrem owoce po 5-6 godzinach przechowania trzeba przełożyć do naczynia, po czym dodać pozostały cukier i ugotować.
Z pozostałego cukru ugotować syrop, po czym zdjąć go z ognia, dodać owoce wraz z sokiem, naczyniem ostrożnie potrząsnąć, by owoce zanurzyły się w syropie, i małym ogniu ugotować konfitury.
Pod koniec gotowania zdjąć z powierzchni konfitury pianę. Jeżeli truskawki są bardzo soczyste, to zasypane cukrem owoce po 5-6 godzinach przechowania trzeba przełożyć do naczynia, po czym dodać pozostały cukier i ugotować.