caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Konserwa z grzybów w smalcu

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Moja mama kiedyś często je robiła. Jest to dobry półprodukt do przygotowania innych dań.

Konserwa z grzybów w smalcu

Składniki:

Konserwa z grzybów w smalcu

 

  • 1,5 kg oczyszczonych grzybów lesnych (kapelusze i nóżki)
  • 15 dag smalcu
  • 1 łyżka majeranku (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli

Sposób przygotowania:

Konserwa z grzybów w smalcu
Oczyszczone grzyby pokroić, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, osączyć. W garnku stopić smalec, dodać grzyby i dusić ok 30 minut często mieszając. Pod koniec dodać sól, pieprz i majeranek. Gotowe grzyby przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 60 minut. Po 48 godzinach powtórzyć pasteryzację (przez 30 minut). Gotowe przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Takie grzyby można po zmieleniu wykorzystywać jako składnik farszu, można też do nich dodać smażoną cebulę i wszystko chwilę razem przesmażyć i przyprawić lub podgrzane grzyby podprawić odrobiną mąki i smietaną. Ewentualnie zużyć wg. własnego pomysłu.

Tagi:

grzyby