jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makaron zielono mi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Makaron zielono mi to fantazyjny makaron z zielonymi warzywami i serem z zieloną pleśnią. Powstał z tęsknotą za latem z pełnią zielonych traw, sałat, groszku cukrowego i słońca (kółeczka makaronowe)

Makaron zielono mi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaron zielono mi

 

  • 200 g makaronu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku (może być z mrożonki)
  • kilka łyżek śmietany wiejskiej
  • 15 dag sera pleśniowego typu roqefort
  • sałata drobna (rukola lub roszponka)
  • sól i pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron zielono mi
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos. Szklimy posiekaną cebulkę na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojony drobno seler naciowy.

Podsmażamy po czym dusimy podlewając kilkoma łyżkami śmietanki wiejskiej. Po kilku minutach dodajemy groszek i skruszony ser pleśniowy. Gdy ser się rozpuści doprawiamy do smaku solą (ostrożnie bo ser jest słony!) i pieprzem białym.

Dodajemy makaron ugotowany al'dente, Wymieszaj i pozwól by makaron wpił odrobinę sosu. Podajemy porcje z sałatą posypane serem pleśniowym.  
Makaron zielono mi
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Makaron zielono mi
Przygotowujemy sos na bazie zeszklonej cebulki, selera naciowego i groszku zielonego.