Świeży zielony groszek ma słodki smak i jest bardzo chrupiący. To jedyny przedstawiciel roślin strączkowych, który może być jedzony na surowo. Jadalne są nie tylko ziarenka, ale również jego strączki.

Właściwości zdrowotne zielonego groszku

Zielony groszek jest nie tylko pyszny i dekoracyjny. Zawiera wiele cennych dla organizmu ludzkiego substancji odżywczych. Wśród nich warto wymienić dobrze przyswajalne żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę C i K. Dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na długo, mimo że jest niskokaloryczny.

Groszek zielony konserwowy i mrożony

Groszek w puszce lub w słoiku to niezastąpiony składnik świątecznej sałatki jarzynowej. W takiej postaci groszek to też znakomity surowiec do przygotowania pasy do smarowania pieczywa, np. z dodatkiem suszonych pomidorów i orzeszków ziemnych, oraz farszu do naleśników czy pierogów. Puree z zielonego groszku stanowi bardzo ciekawy i niskokaloryczny zamiennik ziemniaków, kasz lub ryżu.

Zielony, mrożony groszek najczęściej spotykany jest w mieszankach z marchewką. Ugotowana marchewka z groszkiem z dodatkiem mąki i masła to pyszny dodatek do obiadu. Szczególnie dobrze komponuje się w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i kotleta mielonego.

Zupa krem z zielonego groszku to pyszne danie, które najlepiej smakuje z dodatkiem kawałków mozzarelli lub jogurtu naturalnego.

Ciekawym pomysłem na dietetyczną przekąskę jest upieczenie zielonego groszku w piekarniku. Wystarczy lekko obgotowane w osolonym wrzątku ziarenka odcedzić, nasmarować oliwą z czosnkiem, umieścić na blaszce i podpiec do momentu, gdy będą chrupiące. Groszek w takiej formie to również wspaniały dodatek do obiadu lub sałatki.

Groszek jako składnik sałatek

Groszek do sałatek można ugotować lub użyć konserwowego. W sezonie letnim warto wykorzystać fakt, że warzywo to dostępne jest w surowej i świeżej postaci. W takiej formie najlepiej smakuje jako przekąska, można też dodać go do sałatek warzywnych lub surówki z porem i oliwą. Świeże strączki zielonego groszku doskonale smakują zblanszowane na maśle, jako dodatek do zupy jarzynowej czy zapiekanki warzywnej.

Zielony groszek na zimę

Ze świeżego zielonego groszku można robić przetwory. Obgotowane ziarenka wkłada się do słoików, zalewa wodą z solą i kwaskiem cytrynowym i pasteryzuje. Przygotowany w ten sposób groszek ma podobny smak do konserwowego. Świeży groszek można również mrozić. 

Zdjęcie: mysza75
Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku to dobry pomysł na letni, lekki obiad. Ma wspaniały zielonkawy kolor oraz słodkawy smak. Świetnym dodatkiem do niej będą uprażone pestki dyni lub grzanki. Po za sezonem na świeży możemy przygotować zupę z groszku mrożonego lub konserwowego. Potrawa ta sprawdzi się jako pierwsze danie na eleganckim obiedzie lub jako potrawa dla małych dzieci.

Puree z groszku

Puree z groszku

Puree z groszku możemy podać na obiad w towarzystwie pieczonego lub parowanego delikatnego kawałka mięsa. Świetnie sprawdzi się tu kurczak lub indyk, pasować będzie do niego także biała ryba. Możemy podać je także jako krem lub pasta z groszku. W takiej postaci pasować będzie jako dodatek na lekkie śniadanie lub kolację. Na pewno przypadnie do gustu osobom pozostającym na diecie.

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem taka zasmażana, podawana na ciepło, to częsty dodatek do naszego obiadu. Przygotowujemy ją obgotowując nasze warzywa, a następnie podsmażając na patelni z dodatkiem masła, mąki oraz soli, pieprzu i odrobiny cukru. Marchewka z groszkiem na gęsto jest dobrym dodatkiem do puree ziemniaczanego, ryżu i ulubionego pieczonego mięsa.

Brokuł

Brokuł

Brokuły przyrządza się w postaci zup, gotuje lub piecze np. pod beszamelem lub z dodatkiem innych warzyw: cukinii, papryki oraz cebuli. Brokuły serwuje się z sosami, polane masłem lub z podsmażoną bułką tartą. Przykładem dania obiadowego jest kurczak z brokułami w sosie śmietanowym. Warzywo pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i nieco słodszych. Stanowi doskonałą bazę do sałatek z truskawkami lub z granatem.

Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która największą popularność ma w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Roślina smakiem przypomina groch. Roztarta i wymieszana z oliwą tworzy pastę na chleb. Ciecierzyca z sezamem i pastą tahini to popularny hummus. Ze zmielonego warzywa robi się też falafel – wegański kotlet popularny w krajach arabskich. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i minerałów, np. potasu i wapnia. Warzywo zapobiega podwyższeniu cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa gotowana i podawana z bułką tartą jest szybkim w przygotowaniu dodatkiem do dań obiadowych. Warto polecić też zupę z fasolki szparagowej przyrządzaną na skrzydełkach z kurczaka i włoszczyźnie. Najlepiej dodać do niej ziemniaki i przyprawić m.in. lubczykiem. Równie smaczna jest sałatka z fasolki szparagowej, majonezem, szczypiorkiem i marynowanymi pieczarkami. Na zimę warzywo warto ugotować w zalewie z cukru, soli i wody - to tzw. fasolka w słoikach.

Jarmuż

Jarmuż

Sałatkę z jarmużem, żurawiną i pestkami słonecznika można podać jako dodatek do dania lub przystawkę, np. z grzankami czosnkowymi. Do zielonego warzywa idealnie pasują też awokado i truskawki. Sałatka z chipsami z jarmużu to kolejna odmiana pysznej i zdrowej potrawy. Przykładem bardziej sycącego dania z wykorzystaniem warzywa jest zupa gotowana m.in. z cebulą, jabłkiem. Makarony lub kanapki można podać z pesto z jarmużu, do którego dodaje się czosnek, migdały i parmezan.

Dynia

Dynia

Dynia jest niskokaloryczna i łagodna w smaku, świetnie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i składnik sosów do makaronów i kasz, puree oraz zup. Z dyni można przyrządzić potrawy wegańskie, słodkie wypieki, takie jak ciasta dyniowe i muffinki, placki, naleśniki. Bardzo cenione są przetwory z dyni, np. w zalewie octowej. Idealnie pasują do niej ser feta, świeżo mielony pieprz, rozmaryn i słodka papryka wędzona.

Cukinia

Cukinia

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Można ją jeść na surowo, smażyć oraz przyrządzać pyszne dania z cukinii. Świetną potrawą są placki z cukinii jako dodatek do dań głównych. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda przepięknie, więc może być dobrym pomysłem na ugoszczenie znajomych, natomiast zupa z cukinii i czosnkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Polecane przepisy do kategorii Groszek zielony

Znaleźliśmy 156 przepisów w kategorii Groszek zielony

Makaron zielono mi

Makaron zielono mi

jaNina jaNina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: