Sposób przygotowania:
Koperkowa z ryżem
Warzywa obieram ze skórki, myję pod bieżącą wodą i siekam na drobne kosteczki. Por kroję na paseczki ale nie zostawiam całego krążka bo później się ciągnie i parzy po brodzie.Bardziej polecam krążek przekroić na pół. Warzywa wkladam do garnka i zalewam 1 litrem wody. Z koperków odcinam końcówki- te długie grube części i wkładam do warzyw i całość gotuję około pół godziny razem z kostką rosołową. W tym czasie torebkę białego ryżu wstawiam do gotowania na około 10 minut żeby się nie rozgotowal i odstawiam, wyjmując torebkę z wody. Do garnka z warzywami wlewam rozmieszaną śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, po to aby się nie ścięła. Dodaję jeden pęczek posiekanego koperku, a drugi zostawiam do posypania na talerzu. przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Na talerze daję ryż i zalewam zupą.