ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Koperkowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna zupka koperkowa z ryżem, szybka i nie droga :)

Koperkowa z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Koperkowa z ryżem

 

  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/4 pory
  • torebka ryżu (100g)
  • Kostka rosołowa Knorr
  • 2x pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Koperkowa z ryżem
Warzywa obieram ze skórki, myję pod bieżącą wodą i siekam na drobne kosteczki. Por kroję na paseczki ale nie zostawiam całego krążka bo później się ciągnie i parzy po brodzie.Bardziej polecam krążek przekroić na pół. Warzywa wkladam do garnka i zalewam 1 litrem wody. Z koperków odcinam końcówki- te długie grube części i wkładam do warzyw i całość gotuję około pół godziny razem z kostką rosołową. W tym czasie torebkę białego ryżu wstawiam do gotowania na około 10 minut żeby się nie rozgotowal i odstawiam, wyjmując torebkę z wody. Do garnka z warzywami wlewam rozmieszaną śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, po to aby się nie ścięła. Dodaję jeden pęczek posiekanego koperku, a drugi zostawiam do posypania na talerzu. przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Na talerze daję ryż i zalewam zupą.
Koperkowa z ryżem
Drobno posiekane warzywa zalewam ok 1 litrem wody i gotuję razem z łodygami koperku
Koperkowa z ryżem
Ryż gotuję osobno niż zupę. Mam pewność ze zupa bedzie smaczna a nie z rozgotowanym ryzem
Koperkowa z ryżem
Jak już wszystko jest miękkie przyprawiam do smaku i zaprawiam śmietaną.

Tagi:

ryż