13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Koperty Francuskie z Brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowe ciastka można też posypać cukrem pudrem.

Koperty Francuskie z Brzoskwiniami

Składniki:

Koperty Francuskie z Brzoskwiniami

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (powinno wyjść 3-5 kwadratów w zależności jak duże jest ciasto francuskie)
  • 3 brzoskwinie średnie
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego do każdego kwadratu
  • szczypta cynamonu
  • 1 duże jajko
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Koperty Francuskie z Brzoskwiniami
Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na kwadraty (15x15cm). Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie na środku układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie, posypujemy cynamonem i cukrem brązowym. Zawijamy każdy kwadrat w kształt koperty i zlepiamy. Przecinamy wierzch ciasta pomiędzy brzoskwiniami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie smarujemy jajkiem wierzch kopert. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez około 15-20 minut do zarumienienia.