czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kopiec kreta z bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczne. Dzieci z pewnością je polubią! Dorośli zresztą też.

Kopiec kreta z bananami

Składniki:

Kopiec kreta z bananami

Ciasto:

Krem:

  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 duże banany.

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta z bananami
1. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st. Ostudzić.

2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej wody, ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki ubitej śmietanki, dokładnie wymieszać, po czym dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.

Z biszkoptu odciąć górną, wyrośniętą i część oraz delikatnie wyciąć dół o głębokości około 1cm, pozostawiając 2 cm brzegu o normalnej wysokości.

Całe wycięte ciasto pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć przekrojone na pół w poprzek banany. Przykryć kremem, formując półokrągły kopiec.

Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić i przechowywać w lodówce.