Sposób przygotowania:
Kopiec kreta z bananami
1. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st. Ostudzić.
2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej wody, ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki ubitej śmietanki, dokładnie wymieszać, po czym dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
Z biszkoptu odciąć górną, wyrośniętą i część oraz delikatnie wyciąć dół o głębokości około 1cm, pozostawiając 2 cm brzegu o normalnej wysokości.
Całe wycięte ciasto pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć przekrojone na pół w poprzek banany. Przykryć kremem, formując półokrągły kopiec.
Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej wody, ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki ubitej śmietanki, dokładnie wymieszać, po czym dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
Z biszkoptu odciąć górną, wyrośniętą i część oraz delikatnie wyciąć dół o głębokości około 1cm, pozostawiając 2 cm brzegu o normalnej wysokości.
Całe wycięte ciasto pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć przekrojone na pół w poprzek banany. Przykryć kremem, formując półokrągły kopiec.
Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
SylaUla