Sposób przygotowania:
Ciasto Kopiec Kreta
1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Suche składniki wymieszać ze sobą. Połowę dodać do masła z cukrem i jajkami, zmiksować. Następnie dodać śmietanę i ekstrakt, ponownie zmiksować. Na koniec wsypać resztę suchych składników i wmieszać je do masy. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!), boki wysmarować masłem. Piec w 160st.C około 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Z ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód nasączyć ponczem. 2. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Na koniec wsypać startą czekoladę i zmiksować. 3. Na nasączony spód ciasta wyłożyć troszkę masy śmietankowej. Na nią ułożyć skropione cytryną banany. Całość wysmarować masą śmietankową, tworząc kopiec kreta. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem czekoladowym (jeśli ciasta nie wystarczy, można zastąpić ciastkami Oreo). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc) Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
gosiapiotrek23