katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kopiec kreta z bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny kopiec kreta z bananami

Kopiec kreta z bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopiec kreta z bananami

 

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 banany,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80g czekolady,
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kopiec kreta z bananami
Mąkę i proszkiem do pieczenia, kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Suche składniki (mąka, kakao proszek do pieczenia), olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka. Ułożyć obrane banany, skropić sokiem z cytryny.Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać startą czekoladę, wymieszać łyżką. ( można dodać żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do śmietany). Śmietanę przełożyć na banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do śmietany, włożyć do lodówki by śmietana stężała. Smacznego
Kopiec kreta z bananami
Wyciąć środek z ostudzonego ciasta, pozotawiając wyższe boki.
Kopiec kreta z bananami
Ułozyć obrane banany na ciasto, skrpoić sokiem z cytryny.
Kopiec kreta z bananami
Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, wmieszać czekoladę i ułożyć na banany.
Kopiec kreta z bananami
Wydrążone ciasto pokruszyć i ułożyć na smietanę.