jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Babeczki z owocami i kremem budyniowym to jeden z moich ulubionych deserów. Najczęściej goszczą one u mnie latem, gdy wybór owoców jest duży:).

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

NADZIENIE:

DODATKOWO:

  • Cukier puder do posypania,
  • Tłuszcz do smarowania foremek

Sposób przygotowania:

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki

ETAP 1

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder.

ETAP 2

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki
Zagnaitamy elastyczne ciasto

Zagniatamy ciasto.

ETAP 3

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki
Ciastem wypełniamy wnętrze foremek

Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek

ETAP 4

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki
Budyniem wypełniamy środek babeczek

Następnie gotujemy budyń
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń i żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy, po czym napełniamy nim środki tartaletek.

ETAP 5

Budyniowo- rabarbarowe tartaletki
Pokrojony rabarbar wykładamy na budyń

Umyty rabarbar kroimy na kawałki około 0,5 cm. Porcje rabarbaru wykładamy na budyń.
Owoce delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30- 35 minut w 180°C.
Upieczone deserki studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

ciasta tarty