Sposób przygotowania:
Budyniowo- rabarbarowe tartaletkiETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta: żółtko, jajko, margarynę, proszek do pieczenia oraz cukier puder.
ETAP 2
Zagniatamy ciasto.
ETAP 3
Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki nasmarowanych tłuszczem foremek
ETAP 4
Następnie gotujemy budyń
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń i żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Ugotowany budyń lekko studzimy, po czym napełniamy nim środki tartaletek.
ETAP 5
Umyty rabarbar kroimy na kawałki około 0,5 cm. Porcje rabarbaru wykładamy na budyń.
Owoce delikatnie posypujemy cukrem trzcinowym. Tartaletki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30- 35 minut w 180°C.
Upieczone deserki studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
SylaUla