blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Kopułka twarożkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Kopułka twarożkowa

Składniki:

Kopułka twarożkowa

 

  • 10 dag mieszanych kandyzowanych owoców,
  • 400 ml likieru pomarańczowego,
  • 3 dag łuskanych orzechów pistacjowych,
  • 3 dag nasion pinii,
  • 3 dag obranych migdałów,
  • 5 dag gorzkiej czekolady,
  • 20 dag cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 3 listki żelatyny
  • , 70 dag twarogu (trzykrotnie mielonego),
  • 250 ml śmietany.

Sposób przygotowania:

Kopułka twarożkowa
owoce kandyzowane pokroić w kostkę (kilka odłożyć do dekoracji), polać likierem i odstawić do naciągnięcia. Pistacje, pinię, migdały i czekoladę grubo posiekać. Pięć łyżek wody zagotować z cukrem. Dodać cukier waniliowy. Syrop wymieszać z serkiem. Namoczoną żelatynę rozpuścić, dodać do niej 2 łyżki serka, owoce z zalewą, orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę opłukać zimną wodą, przełożyć do niej masę, przykryć przezroczystą folią i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem schłodzony deser udekorować ubitą śmietaną i kandyzowanymi owocami.

Tagi:

czekolada