LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo delikatne i smaczne.

Kopytka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać jajo, mąkę, sól, zagnieść ciasto. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i wyrobić z niego wałek, pokroić na skośne kluski równej wielkości. Zagotować wodę z solą i wkładać kluski partiami, powoli ugotować. Wyjąc łyżką cedzakową na sito, osączyć, wyłożyć na talerze, polać masłem lub skwarkami. Kopytka można podawać do duszonego mięsa, kapusty kiszonej zasmażanej, sosu pomidorowego lub grzybowego. Świetnie smakują też polane masłem lub śmietaną i posypane cukrem.
Kopytka
Mielenie ugotowanych ziemniaków na kopytka.
Kopytka
Dodanie mąki do zmielonych ziemniaków na kopytka.
Kopytka
Krojenie kopytek z uformowanego wałka ciasta.
Kopytka
Gotowanie kopytek w osolonym wrzątku z łyżką oleju.

Tagi:

kopytka kluski