mamamamuta4

mamamamuta4

Szef Kuchni
[Przepisów: 126]

Kopytka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z sosem ( np. grzybowym ) lub okraszone skwarkami z boczku .

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Obrane ziemniaki ugotować. Odcedzić .Przecisnąć przez praskę. Dodać jajka , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną . Wyrobić . Dosypywać mąkę pszenną .Zagniatać ciasto ( powinno być elastyczne , miękkie ) . Po ugnieceniu podzielić na kilka części . Z każdego toczyć wałek. Lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka ( tak duże jak kto lubi ).
Zagotować w garnku osoloną wodę. Wrzucać partiami kopytka . Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżka cedzakową .