aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

kopytka 4.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne kopytka, najlepiej smakują z sosem grzybowym

kopytka 4. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kopytka 4.

 

Sposób przygotowania:

kopytka 4.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie posypujemy stolnicę mąką i odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy, tak by powstała nam długi wałek o grubości ok. 2cm. Po ukosie kroimy nożem kopytka o długości ok. 3cm. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy jeszcze ok 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy je łyżką cedzakową.
kopytka 4.
ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę
kopytka 4.
z ciasta formujemy dlugi wałek
kopytka 4.
odcinamy po ukosie kopytka
kopytka 4.
kopytka wrzucamy do gotującej się wody