Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kopytka w ciapki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niby nic nowego . Ale ja jestem wzrokowcem i uwielbiam wszelkiego rodzaju kolorowe akcenty w potrawach .

Kopytka w ciapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka w ciapki

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka w ciapki
Z ugotowanych ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli i mąki wyrobić ciasto ( normalnie jak na zwykłe kopytka - masę ziemniaczaną podzielić na 4 , jedną część usunąć , w to miejsce wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną , dodać ponownie wyjęte ziemniaki i wymieszać ). Paprykę drobno pokroić w kosteczkę i zaparzyć wrzątkiem by zmiękła. Odcedzić . Rozłożyć masę ziemniaczaną na płaski placek na blacie . Posypać połową natki i połową uszykowanej porcji pokrojonej czerwonej papryki .Złożyć ciasto i wyrobić.Jeszcze raz rozłożyć i ponownie posypać natką i papryką . Ostatecznie wyrobić ciasto. Formować wałeczki jak na kopytka i kroić zgrabne kopytka . Zagotować osoloną wodę. Kopytka gotować 1- 2 minuty od wypłynięcia ( zależy jak duże zrobimy). Podawać jako dodatek do II Dań albo polewać stopionym masłem i wraz z miską sałat traktować jako samodzielne danie.
Kopytka w ciapki
Masę ziemniaczaną ( kopytkową) posypać natką i pokrojoną papryką
Kopytka w ciapki
Wyrobione ciasto formować w wałeczki i kroić kopytka
Kopytka w ciapki
Układac pokrojone kopytka na wysypanej mąka tacce
Kopytka w ciapki
Gotować w osolonym wrzątku 1-2 minuty od wypłynięcia - odcedzić