Sposób przygotowania:
Kopytka w ciapki
Z ugotowanych ziemniaków ( przeciśniętych przez praskę ), jajka , szczypty soli i mąki wyrobić ciasto ( normalnie jak na zwykłe kopytka - masę ziemniaczaną podzielić na 4 , jedną część usunąć , w to miejsce wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną , dodać ponownie wyjęte ziemniaki i wymieszać ). Paprykę drobno pokroić w kosteczkę i zaparzyć wrzątkiem by zmiękła. Odcedzić . Rozłożyć masę ziemniaczaną na płaski placek na blacie . Posypać połową natki i połową uszykowanej porcji pokrojonej czerwonej papryki .Złożyć ciasto i wyrobić.Jeszcze raz rozłożyć i ponownie posypać natką i papryką . Ostatecznie wyrobić ciasto. Formować wałeczki jak na kopytka i kroić zgrabne kopytka . Zagotować osoloną wodę. Kopytka gotować 1- 2 minuty od wypłynięcia ( zależy jak duże zrobimy). Podawać jako dodatek do II Dań albo polewać stopionym masłem i wraz z miską sałat traktować jako samodzielne danie.
2milutka
evita0007
Babciagramolka
Hi hi - już zapomniałam jak robiłam kluski dla 6 osób - rany ! ile tego trzeba było nagotować - teraz to pestka :)
evita0007
Buniu nas jest tylko dwie ,ale moja córa to kluskowa dziewczynka i większość ona zjada ,dlatego poprosiłam Cię o taka ilość hihi ;D
monikaT83