Sposób przygotowania:
Kopytka z dynią
Dynię obieramy z skóry i pozbawiamy pestek. Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do wysokiej miski. Dodajemy do nich obie mąki, jajka oraz szczyptę soli.
Zarabiamy jednolite ciasto. Odrywamy po kawałki ciasta i na lekko podsypanej stolnicy formujemy z niego wałek. Następnie za pomocą noża tniemy go na mniejsze kawałki. Tak powstałe kopytka układamy na podsypanej mąką desce.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy na słodko lub wytrawnie.
Zarabiamy jednolite ciasto. Odrywamy po kawałki ciasta i na lekko podsypanej stolnicy formujemy z niego wałek. Następnie za pomocą noża tniemy go na mniejsze kawałki. Tak powstałe kopytka układamy na podsypanej mąką desce.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy na słodko lub wytrawnie.
Wiesia Jurak
misia5