Sposób przygotowania:
Kluski z dyniJak zrobić kluski z dyni:
1. Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię dodać masło i dusić dynię, aż będzie miękka. Wystudzić.
2. Ziemniaki, dynię, twaróg, jajko, sól, cukier połącz ze sobą. Do masy dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczanej. Zagnieć ciasto. UWAGA! w zależności od rodzaju ziemniaków i twarogu może okazać się, że ciasto jest za rzadkie lub za gęste. W takim przypadku należy dodać mąkę (gdy ciasto jest za rzadkie) lub dodatkowe żółtko (gdy ciasto jest za gęste). Ciasto powinno mieć twardość podobną do kopytek lub leniwych.
3. Z przygotowanego ciasta zrobić kuleczki i gotować w osolonej wodzie jeszcze przez minut po ich wypłynięciu na wierzch.
4. Po ugotowaniu przelać kluseczki zimną wodą.
5. Na dużej patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i cukier po uzyskaniu złotego koloru dodać kluseczki i wymieszać. Nie musisz dodawać wszystkich kluseczek. Możesz odgrzać je następnego dnia.
Dorcia
zozolek
Są pyszne - polecam!