zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Kluski z dyni

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kluski z dyni to mój sposób na przemycenie dyni do rodzinnego menu. Zobacz przepis na kluski z dyni.

Kluski z dyni

Składniki:

Kluski z dyni

 

  • Składniki na kluski z dyni:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z dyni

Jak zrobić kluski z dyni:


1. Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię dodać masło i dusić dynię, aż będzie miękka. Wystudzić.


2. Ziemniaki, dynię, twaróg, jajko, sól, cukier połącz ze sobą. Do masy dodawaj  mąkę pszenną i ziemniaczanej. Zagnieć ciasto. UWAGA! w zależności od rodzaju ziemniaków i twarogu może okazać się, że ciasto jest za rzadkie lub za gęste. W takim przypadku należy dodać mąkę (gdy ciasto jest za rzadkie) lub dodatkowe żółtko (gdy ciasto jest za gęste). Ciasto powinno mieć twardość podobną do kopytek lub leniwych.


3. Z przygotowanego ciasta zrobić kuleczki i gotować w osolonej wodzie jeszcze przez minut po ich wypłynięciu na wierzch.


4. Po ugotowaniu przelać kluseczki zimną wodą.


5. Na dużej patelni roztopić masło, dodać bułkę tartą i cukier po uzyskaniu złotego koloru dodać kluseczki i wymieszać. Nie musisz dodawać wszystkich kluseczek. Możesz odgrzać je następnego dnia.