Sposób przygotowania:
Kopytka z pesto z dyni i słonecznika
Pesto: Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody. Dusić często mieszając, do miękkości. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, 2 łyżki odłożyć. Ugotowaną dynię, ser, oliwę i słonecznik przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować wałeczki i kroić kopytka. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i podsmażyć aby zyskały rumiany kolor. Podawać z pesto dyniowym, posypanym słonecznikiem i natką. Gdyby pesto po zmiksowaniu okazało się za gęste można dodać odrobinę więcej oliwy.